Håndværker: hold dit værktøj skarpt og slebet

Værktøj

Er du håndværker, eller er du blot typen, der har et værksted derhjemme? Det kan være rigtig fedt at lave gør-det-selv projekter, så man kan lære, hvordan forskellige ting bliver lavet, og så man er sikker på, at tingene er lavet ordentligt. Men det er ikke fedt, hvis ikke ens værktøj fungerer ordentligt.

Skarpt er sikkert!

Hvis man ikke har hørt om det før, kan det godt lyde til fjollet, men et stykke værktøj, der er skarpt, er mere sikkert, end et stykke værktøj, der er sløvt. Det er ligesom når du står i køkkenet og skærer grøntsager. Hvis kniven er skarp, bliver grøntsagerne skåret over uden problemer, men er kniven sløv, kan den nemmere glide, og er du uheldig, kan den ende i din hånd i stedet for i grøntsagerne. Når du står i værkstedet med værktøj, der er skarpt, kan du meget nemmere gøre de ting, du gerne vil, og med meget mindre besvær.

Smergellærred

Smergellærred er også kendt som sandpapir, slibelærred, slibepapir, og meget andet; kært barn har mange navne. Smergellærred er populært, fordi det er så effektivt. Der findes nemlig smergellærred, som du kan bruge til metal og jern. På den måde kan du slibe både dit værktøj og det projekt, du er i gang med, hvis det også er af metal. Dog findes der mange muligheder inden for typen af smergellærred, så du skal holde øje med, hvad det enkelte ark egentlig kan slibe. Nogle kan slibe træ, andre kan som sagt slibe metal, og nogle kan slibe begge dele.

Vådsliber

En vådsliber er en af de mest populære og effektive slibemaskiner. Her vil dit værktøj få en helt anden form for skarphed, end man oplever andre steder. Vådsliberen sliber og polerer uden at slide og ødelægge. Faktisk kan vådsliberens proces forbedre værktøjets levetid. Vådsliberen har fået sit navn, fordi den kører med en slibesten, der bliver nedkølet af vand. Det betyder dermed også, at dit værktøj ikke bliver ophedet under processen. Det sørger for, at slibningen bliver jævn og god. Du kan få din egen vådsliber på vaadsliber.dk.

Til projektet

Det kan være en god idé at have separate maskiner til at slibe ens værktøj og ens projekter, så der ikke er noget, der bliver unødigt slidt. Men mange projekter har også godt af at blive slebet, selvom målet ikke er, at det skal blive skarpt. Faktisk er det ofte af den modsatte grund; man vil gerne have bløde kanter og flotte, polerede overflader. Derfor skal du ikke forvente at det, du bruger til at slibe dine projekter, nødvendigvis også kan bruges til at slibe dit værktøj. Det er noget, du skal sørge for at undersøge, inden du køber.

Få styr på sagerne

Det bliver hurtigt træls, upræcist og tidskrævende, når man står med værktøj, der er sløvt. Med smergellærred eller en vådsliber kan du få det slebet, så det igen er skarpt og effektivt. Lad være med at leve med sløvt værktøj, for det er kun til besvær. Det er en god investering, når du vælger at prioritere dit værktøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *