Er du ordblind? Lad det ikke stå mellem dig og din karriere

karriere

Over 500.000 danskere er ordblinde. Mange kender derfor til at have problemer med at læse og skrive. I dag kræver mange jobs, at man læser og skriver meget. Det stiller store krav til vores læsefærdigheder. Som ordblind har man en ekstra udfordring, og selve jobsøgningsprocessen kan være særligt krævende. Men med få gode råd, øvelse og læseundervisning, behøver det at have læsevanskeligheder ikke at stå i vejen for ønskejobbet.

Fokusér på styrker frem for begrænsninger

Er du ordblind, tager det tid at søge job. Det tager tid at læse sig gennem jobannoncerne. Og det tager lang tid at skrive selve ansøgningen. Et godt råd til ansøgningen er, at du beskriver dig selv ud fra det, du kan. Som ordblind bliver du i højere grad tvunget til at være opmærksom på både styrker og begrænsninger. Brug den viden i din ansøgning. Sørg for at anlægge en positiv indgangsvinkel og fokusér på dine ressourcer.

Enhver jobansøger bør læse grundig korrektur, inden ansøgningen sendes. Når du skriver ansøgningen, er det en god idé at støtte dig op af det sprog, der bruges i jobopslaget. Det er et godt generelt råd, som gælder alle ansøgere. Et andet godt råd er at læse grundig korrektur på din ansøgning. Få venner eller familie til at læse ansøgningen igennem. Eller få hjælp til både læsning og skrivning med læseundervisning.

Bryd isen til samtalen

Bliver du kaldt til samtale, må du overveje, om du skal fortælle om din ordblindhed. Nogle har det bedst med at sige det med det samme. Andre vil helst vente og se arbejdsgiveren an. Andre igen holder det helt for sig selv.

Hvorvidt det er relevant, afhænger af jobbet. Men når du til samtalen bliver spurgt til styrker og svagheder, kan det være anledning til at bringe dine læsevanskeligheder på bane. Det er en oplagt måde at bryde isen på. Og på den måde er det også dig, der styrer fortællingen.

Fortæl hvad det betyder for dig at være ordblind. Fortæl hvordan det begrænser dig, men fortæl også, hvordan du tackler det. Lad din arbejdsgiver vide, hvad du har brug for, for at kunne varetage jobbet bedst muligt. Måske er det læseundervisning, digital oplæsning eller ekstra tid til at løse visse opgaver. På den måde viser du, at du kender dig selv. Du viser, at du kender dine udfordringer og arbejder med dem – ikke imod dem.

Du er meget mere end ordblind

Husk at alle ansøgere kommer med begrænsninger og styrker. Du er andet og mere end ordblind.

Lad være med at hæfte dig ved det, der begrænser dig. Udnyt i stedet at du kender dine begrænsninger.

Få hjælp og inspiration med læseundervisning som tager hensyn til netop dine udfordringer. Hav en positiv tilgang og fokusér på dine styrker. Det er det, du kan, og ikke det du ikke kan, som sikrer dig drømmejobbet. Lad ikke dine begrænsninger spænde ben for din karriere. Hvis du fokuserer på dine styrker, vil din arbejdsgiver gøre det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *