7 spørgsmål til jobsamtalen, som du skal forberede dig på

spørgsmål til jobsamtale

Du kan ikke vide, hvilke spørgsmål du bliver stillet i løbet af en jobsamtale, men der er nogle typer spørgsmål, som du næsten kan være sikker på. Se her, hvordan du kan forberede dig på 7 af dem.

Du skal ikke huske svarene ordret, men du bør bruge tid på at forberede dem – dels for at føle dig tryg i svarene og dels for ikke at komme til at væve for meget rundt, når du sidder i stolen. Der er visse sider af dig, som intervieweren gerne vil udforske, og derfor går følgende spørgsmål igen i stort set alle jobsamtaler – du har højst sandsynligt allerede mødt dem flere gange i løbet af din karriere.

1. Kan du fortælle mig lidt om dig selv?

Gengiv ikke hele dit CV med erfaringer og uddannelser, dette kan intervieweren finde i dit ansøgningsmateriale, men udvælg relevante dele, som er oplagte i forhold til det job, du

søger. Kort og præcist og med formålet at fortælle, hvorfor du er den rette til jobbet med din forhistorie. Du kan fx vælge 2-3 resultater eller erfaringer. Intervieweren vil forsøge at se dig i forhold til stillingen, så derfor skal du vælge at referere det, der passer til denne stilling. Og vis dig selv som person, når du fortæller. Prøv at slappe af og vis din personlighed. Det kan virksomheden nemlig ikke se ud af din ansøgning og CV.

Tip: Start med at fortælle, hvad du laver nu, så fortæl lidt om tidligere erfaringer og resultater, og slut af med at fortælle, at du søger noget nyt, og det nye finder du i dette job, så derfor er du begejstret for denne mulighed i dette firma.

2. Hvorfor vil du gerne have dette job?

Det er nu, du skal vise passion for jobbet. Find nogle kerneopgaver i stillingen, som du brænder for, og brug dem i dit svar. Og det er også her, du kan vise, at du har lavet din research og sidder inde med en solid viden om virksomheden. Du får masser af informationer alene ved at gennemlæse virksomhedens website eller måske tale med en tidligere ansat. Research er virkelig en forudsætning for at svare optimalt på dette spørgsmål.

Tip: Fortæl, hvad du særligt bemærkede i den opslåede stilling, og hvorfor det er et særligt match til dig og dine kompetencer. Og inddrag så den viden, du fik under din research. For eksempel en viden om, hvordan de yder support til kunderne (hvis det er et job inden for kundesupport, du søger), eller hvordan de markedsfører (hvis det er et marketingjob).

3. Hvorfor skal vi ansætte dig?

Nu har du chancen for at sælge dig selv! Det er det oplagte spørgsmål til at få intervieweren til at indse, at du er den helt rigtige til jobbet. Du bør argumentere for, at du kan levere gode resultater i forhold til stillingens ansvarsområder, og at du vil passe rigtig godt ind i afdelingen, teamet og virksomhedskulturen. Men husk: Du bør ikke kun fortælle om virksomhedens fordele ved at ansætte dig. Du skal også fortælle, hvad du selv får ud af det, hvad der driver dig … Intervieweren vil gerne se, hvad der motiverer dig.

Tip: Brug al din viden om virksomheden, så du taler dig ind i jobbet. Det viser, at du går helhjertet til værks og virkelig vil denne virksomhed. Og brug din viden til at vise, at du er problemløser, du kan se fremad, se udfordringer og er kompetent til at håndtere dem.

4. Hvad er dine styrker og svagheder?

Forbered dig på spørgsmål til jobsamtalenFortæl om dine reelle styrker, og hvordan de kan bruges i jobbet. Prøv at nævne de opgaver i stillingen, som dine styrker særligt kan bruges til. Vær specifik. Kom med eksempler fra tidligere jobs, hvor du har brugt dine styrker. Når intervieweren spørger til dine svagheder, er det samtidig en mulighed for at vurdere, om du er ærlig og selvbevidst. Du må gerne fortælle, hvis der er noget, du er knap så god til, men fortæl samtidig, at du

prøver at gøre det bedre. Så viser du, at du handler på dine egne svagheder, du er i udvikling, og du gør en indsats.

Tip: Hvis du ikke mener, at du har nogen svagheder, der er værd at nævne, så svar ikke, at du ingen svagheder har. Det virker ikke troværdigt. Du kan nok godt finde enkelte ting, du kunne blive bedre til.

5. Fortæl om en udfordring eller konflikt på jobbet, du har haft, og hvordan du håndterede den

Når du fortæller om et par situationer, så inddrag, hvordan du evt. fandt kompromiser, og hvordan situationen endte lykkeligt. Forbered dig godt på, hvilke historier du vil bringe på bane. Find de bløde kompetencer i stillingsbeskrivelsen, fx at du skal være god til at arbejde i teams, og genkald dig et eksempel på en situation, hvor du har siddet i et team med en konflikt. Og hvordan du var med til at løse den.

Tip: Selvom du bør have historierne klar, så er det den måde, du håndterede en konflikt på, der er i fokus mere end historien i sig selv.

6. Hvor ser du dig selv om 5 år?

Intervieweren vil gerne se, om du har ambitioner, men også om du er realistisk. Vær ærlig, men tænk også over, hvad der er naturligt for den stilling, du søger. Hvor vil den kunne føre dig hen? Og hvad vil du kunne gøre for at udvikle stillingen?

Tip: Dit svar bør være realistisk i forhold til udviklingen i din karriere og holdt op mod stillingens muligheder. Fortæl gerne, hvad du håber på, at jobbet kan føre dig til med den ny viden, du vil få som ansat i virksomheden.

7. Hvordan håndterer du pres og stressede situationer?

Fortæl, hvilken personlig strategi du bruger, når du føler pres eller har en stresset periode. Vis, at du tænker positivt, og at du håndterer presset på en konstruktiv måde. Medtag eksempler fra erfaringer i tidligere jobs.

Tip: Intervieweren skal kunne konkludere ud af dine eksempler, at du kan navigere under pres. Men det er ok og kun naturligt, hvis du bliver påvirket personligt af pres, men vis med dine eksempler, at du kan løfte dine opgaver på trods.

Se også vores 10 gode råd til jobsamtalen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *